Гръцките фермери отново излязоха на протести, като поставиха редица условия за данъчни облекчения

...
Гръцките фермери отново излязоха на протести, като поставиха редица условия за данъчни облекчения
Коментари Харесай

Гръцките фермери излязоха на протести заради цените на горивата и суровините

Гръцките фермери още веднъж излязоха на протести, като сложиха редица условия за данъчни облекчения и промяна на цените на суровините, заяви Българска национална телевизия.

Засега тракторите на стачкуващите са ситуирани на автомагистралата Солун-Атина до Лариса, без да прекъсват придвижването. Не може да се планува дали митингите ще ескалират с блокади.

Гърция похарчи 1.7 милиарда евро за субсидиране на сметките за ток на фермерите, семействата и бизнеса. Така страната се пробва да смекчи удара от високите цени на силата. Именно те са главният фактор за инфлацията, която набъбна до 5.1% през декември - най-високото ниво за страната от 11 години.

Фермерите от три земеделски области се събраха с над 300 трактора при пътен възел " Никия " на автомагистралата Солун-Атина, като в символ на добра взеха решение да не прекъсват придвижването.

Те обявиха пред медиите, че са най-засегнати от пандемията, високите цени на горивата и суровините и очакват нова тактика от държавното управление.

" Повишението на цените на електричеството и бензина оскъпи цената на продукцията с 50% ", разяснява Костас Целас от Асоциацията на земеделците в Кардица.

С бърза реакцията правителството направи опит да овладее митингите, като удовлетвори отчасти настояванията им - понижи Данък добавена стойност на торовете, взе решение да отпуска 80% отплата при естествени бедствия и повече средства в помощ на производителите на островите.

По думите на Целас, мерките са незадоволителни.

" Това, което оферират, е насмешка. Не вземат решение главните ни проблеми с цел да можем да поддържаме нашите ферми и села. Искаме основни ограничения, които в действителност вземат решение нашите проблеми. " - добавя той.

През последните часове водачите на фермерските съюзи от граничните области с България - Драма, Серес и Комотини, обявиха, че имат готовност за започване на блокади.

Според политически анализатори, ситуацията е сериозна, защото митингите на фермерите може да провокират общонационално неподчинение срещу ограничаващите ограничения, скъпите цени на стоките от първа нужда, както и на бензина.

В Солун днес имаше демонстрация против високата инфлация - в нея участваха и студенти.

Опозицията упорства неотложно да се вземат ограничения в помощ на производителите и да се сложи таван на цените на питателните артикули и горивата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР